7.Zioła na przeziębienie i gorączkę

sobota, 29 października 2011

ZIOŁA PRZECIWGORĄCZKOWE


Do ziół przeciwgorączkowych należą: kwiat bzu czarnego, słonecznika, tawuły, kwiatostan lipy, kora wierzby, ziele fiołka trójbarwnego, pączki topoli, owoce maliny, berberysu. Stosowanie tych ziół wywołuje poty, obniża gorączkę i hamuje rozwój choroby. W przewlekłych stanach gorączkowych zioła te wpływają na poprawę samopoczucia chorego. W bardzo wysokiej gorączce, grożącej porażeniem ośrodków mózgowych i porażeniem mięśnia sercowego, niekiedy ratują zdrowie choremu.
Środki przeciwgorączkowe należy stosować w przypadkach zakażeń bakteryjnych, wirusowych, wysypek skórnych, w półpaścu. Gdy utrzymuje się gorączka, wzrasta przemiana materii, do czego przyczynia się zwiększony rozkład białek ustrojowych, wydalanie wody i elektrolitów, a w ślad za tym wzrasta zapotrzebowanie organizmu na energię. Jeśli zapotrzebowanie nie zostanie pokryte przez pożywienie - organizm zaczyna czerpać energię z zapasów energetycznych ustroju, np. z tkanki tłuszczowej, białek mięśni i z narządów. Stan taki nie może trwać długo, bowiem następuje wyczerpanie organizmu i osłabienie.
Zalecam stosowanie diety lekko strawnej. W celu uzupełnienia niedoborów białka należy choremu podawać mleko, twaróg, jaja na miękko, gotowaną cielęcinę, kurczaka, chudą rybę, nadto witaminy w większych ilościach. Witaminy takie występują w sokach ze świeżych warzyw i owoców. Nadmierne ubytki wody należy uzupełniać podawaniem płynów w ilościach co najmniej 2,5 litra dziennie. Zalecam soki z marchwi, buraka czerwonego, selera, pietruszki, szpinaku, sałaty i rzodkiewki. Ponadto napary z ziół wzmacniających apetyt, do których należą: korzeń arcydzięgla, mniszka, goryczki, cykorii, ziele majeranku, tysiącznika, bylicy bożego drzewka, drapacza lekarskiego, kwiat krwawnika, liść mięty, babki lancetowatej, owoc anyżu, kolendry, kopru ogrodowego.
Pożywienie powinno być podawane w małych ilościach co trzy godziny. Ziemniaki spożywane same, bez mięsa, ryb, jajek, co ułatwia trawienie. W przeciwnym wypadku dochodzi do zalegania pokarmu w żołądku i jego psuciu się. Należy unikać zdenerwowania i stresów.
Zalecam stosować Pyrosan, wit. B1 i B2 po 3 mg dwa razy dziennie. W bezsenności i stanach podniecenia nerwowego podawać mieszankę ziołową uspokajającą Nervosan. Należy dbać o regularne wypróżnianie, co obniża gorączkę. W zaparciach podawać ziołowe środki pobudzające perystaltykę jelit - aloes lub Normosan.
Po ustąpieniu gorączki wskazane jest podawanie choremu przez kilka dni potraw jarskich z cebulą i czosnkiem.

ZIOŁA NA PRZEZIĘBIENIE

Najpopularniejsze zioła przy przeziębieniu można podzielić na dwie podstawowe grupy:
- zioła przeciwgorączkowe i napotne,
- zioła działające wykrztuśnie.
Do pierwszych specjaliści zaliczają suszone maliny, bratki i kwiat czarnego bzu, kwiat lipy. Zioła wykrztuśne to: suszone liście podbiału, anyż biedrzeniec, koper włoski oraz cebula.
Zwolennicy ziół orientują się, że przedstawione powyżej zioła mają zastosowanie nie tylko przy przeziębieniach. Odgrywają także pewną rolę w leczeniu innych dolegliwości. Jednak stosowanie ich w sposób niżej opisany nie powoduje szkodliwych skutków. Sposób przygotowywania napojów z omawianych ziół jest zróżnicowany. I tak np. z suszonych malin, kopru włoskiego czy lipy przygotowuje się napary, natomiast z bratków przyrządza się napary i odwary.


Przepisy przyrządzania napojów ziołowych stosowanych przy przeziębieniach podajemy według proporcji zaczerpniętych z prac prof. dr. Jana Muszyńskiego.


1. Napój z bratków (mieszanka)
l łyżka ziela bratków, l łyżka suszonych malin, l łyżka kwiatu rumianku, 2 szklanki wody.
Odmierzoną ilość ziół zalać wrzącą wodą, gotować 10 minut, przecedzić. Pić co 2 godziny po pół szklanki.
2. Herbatka z kwiatów czarnego bzu (mieszanka)
l łyżka kwiatu czarnego bzu, l łyżka bratków, l łyżka kwiatu lipowego, 2 szklanki wody, sok z malin lub porzeczek.
Zioła wymieszać, zalać dwiema szklankami wrzącej wody, przykryć, pozostawić na 15 minut. Przecedzić, przyprawić dodatkiem soku malinowego lub porzeczkowego. Pić po 1/2 szklanki co 2 godziny.
3. Napój z suszonych malin
40-60 g suszonych malin, 4 szklanki wody.
Suszone maliny zalać wrzącą wodą, przykryć, pozostawić na 10-20 minut. Odcedzić, przyprawić do smaku miodem lub cukrem. Pić w dowolnych ilościach w stanach gorączkowych.
4. Napar z bratków
5-70 g ziela bratków, l szklanka wody.
Ziele bratków zalać wrzącą wodą, przykryć, pozostawić na 10-15 minut. Odcedzić. Stosuje się jako środek wykrztuśny, szczególnie dla dzieci.
5. „Miodek cebulowy” (stosowany przy kaszlu)
10 dag utartej cebuli, 10 dag miodu.
Składniki wymieszać, podgrzać do zawrzenia. Podawać co 3 godziny po łyżce stołowej.

Zakładki:
Ciekawe strony
Tagi