Blog > Komentarze do wpisu

ZIOŁA NA PRZEZIĘBIENIE

ZIOŁA NA PRZEZIĘBIENIE

Najpopularniejsze zioła przy przeziębieniu można podzielić na dwie podstawowe grupy:
- zioła przeciwgorączkowe i napotne,
- zioła działające wykrztuśnie.
Do pierwszych specjaliści zaliczają suszone maliny, bratki i kwiat czarnego bzu, kwiat lipy. Zioła wykrztuśne to: suszone liście podbiału, anyż biedrzeniec, koper włoski oraz cebula.
Zwolennicy ziół orientują się, że przedstawione powyżej zioła mają zastosowanie nie tylko przy przeziębieniach. Odgrywają także pewną rolę w leczeniu innych dolegliwości. Jednak stosowanie ich w sposób niżej opisany nie powoduje szkodliwych skutków. Sposób przygotowywania napojów z omawianych ziół jest zróżnicowany. I tak np. z suszonych malin, kopru włoskiego czy lipy przygotowuje się napary, natomiast z bratków przyrządza się napary i odwary.


Przepisy przyrządzania napojów ziołowych stosowanych przy przeziębieniach podajemy według proporcji zaczerpniętych z prac prof. dr. Jana Muszyńskiego.


1. Napój z bratków (mieszanka)
l łyżka ziela bratków, l łyżka suszonych malin, l łyżka kwiatu rumianku, 2 szklanki wody.
Odmierzoną ilość ziół zalać wrzącą wodą, gotować 10 minut, przecedzić. Pić co 2 godziny po pół szklanki.
2. Herbatka z kwiatów czarnego bzu (mieszanka)
l łyżka kwiatu czarnego bzu, l łyżka bratków, l łyżka kwiatu lipowego, 2 szklanki wody, sok z malin lub porzeczek.
Zioła wymieszać, zalać dwiema szklankami wrzącej wody, przykryć, pozostawić na 15 minut. Przecedzić, przyprawić dodatkiem soku malinowego lub porzeczkowego. Pić po 1/2 szklanki co 2 godziny.
3. Napój z suszonych malin
40-60 g suszonych malin, 4 szklanki wody.
Suszone maliny zalać wrzącą wodą, przykryć, pozostawić na 10-20 minut. Odcedzić, przyprawić do smaku miodem lub cukrem. Pić w dowolnych ilościach w stanach gorączkowych.
4. Napar z bratków
5-70 g ziela bratków, l szklanka wody.
Ziele bratków zalać wrzącą wodą, przykryć, pozostawić na 10-15 minut. Odcedzić. Stosuje się jako środek wykrztuśny, szczególnie dla dzieci.
5. „Miodek cebulowy” (stosowany przy kaszlu)
10 dag utartej cebuli, 10 dag miodu.
Składniki wymieszać, podgrzać do zawrzenia. Podawać co 3 godziny po łyżce stołowej.

sobota, 29 października 2011, d4wid3k

Polecane wpisy

Komentarze
marekrz
2014/01/30 23:31:17
przede wszystkim warto pamiętać o tak prostych sposobach jak herbata z cytryną albo sok malinowy.
-
marekrz
2014/01/30 23:31:48
przede wszystkim warto pamiętać o tak prostych sposobach jak herbata z cytryną albo sok malinowy